Ali je geotermalna toplotna črpalka primerna za visokotemperaturno ogrevanje?

 Zakaj je geotermalna toplotna črpalka odlična alternativa visokotemperaturni toplotni črpalki?

Visokotemperaturne toplotne črpalke so dobra izbira predvsem pri adaptacijah starejših objektov, ki so slabo izolirani in kjer ne morete vgraditi talnega gretja ali večjih radiatorjev.


Kot pove že samo ime, z višjo temperaturo vode v ogrevalnem sistemu nadoknadijo večje toplotne izgube slabše izoliranih stavb in manjšo površino ogrevalnih teles ter ogrejejo objekt tudi ob nizkih zunanjih temperaturah.


Geotermalne toplotne črpalke pa se ne delijo na visoko- ali nizkotemperaturne saj so praviloma vse + zmožne doseganja temperatur 60-65 °C, ne glede na zunanje pogoje.

ZAKAJ JE GEOTERMALNA TOPLOTNA ČRPALKA NAJBOLJŠA IZBIRA ZA VISOKOTEMPERATURNO OGREVANJE?

Vsaka toplotna črpalka deluje na podobnem principu – ohlaja vir energije in ogreva stavbo. Kadar je vir energije zrak, na drugi strani pa so v stavbi radiatorji, je naloga zračne toplotne črpalke pri zelo nizkih zunanjih temperaturah razmeroma težka.


Premagovati -20° C zunanje temperature in ogrevati radiatorje na 60° C pomeni dvig temperature za kar 80° C.


Geotermalna toplotna črpalka ima bistveno lažjo nalogo, saj je temperatura zemeljskega vira vedno med 0 in 10° C, torej je dvig temperature le 50-60° C, pri tem je energijska učinkovitost bistveno višja, zanesljivost delovanja prav tako, življenjska doba takšne toplotne črpalke pa neprimerno daljša od tiste, ki deluje v ekstremnih pogojih na zunanjem zraku.

Geotermalne toplotne črpalke izvirajo v veliki meri s Švedske, kjer se uporabljajo že 50 let, ko še ni bilo nizkotemperaturnega talnega ogrevanja in še danes jih je večina vgrajena v starejše stavbe z radiatorji – zato so švedske geotermalne toplotne pripravljene za doseganje visokih temperatur.


Visoka temperatura vode pa je pomembna predvsem za udobje vroče sanitarne vode. Ne glede na to, ali gre za starejšo ali novejšo hišo, voda za tuširanje ali kopanje mora biti vedno na voljo v zadostni količini in na visoki temperaturi.

Thermia
Najbolj učinkovito ogrevanje
Vas zanima več o geotermalnih toplotnih črpalkah?
Za več informacij in predstavitev geotermalnih črpalk obiščite našo spletno stran.
Nadaljuj na spletno stran Geotermalna
Vsaka stavba je edinstvena in samo na podlagi podatkov o nepremičnini lahko pripravimo natančen izračun in individualno ponudbo za vas. Sporočite nam ključne podatke o vaši nepremičnini in poslali vam bomo podroben predlog investicije ter vam svetovali pri izbiri.