Zakaj je geotermalna toplotna črpalka boljša izbira od črpalke zrak-voda?

 Zakaj je geotermalna toplotna črpalka boljša izbira od črpalke zrak-voda?

Verjetno ste že sami ugotovili, da je toplotna črpalka najboljša izbira za vaš dom. A kateri tip črpalke izbrati?


Najbolj pogoste so toplotne črpalke zrak-voda, ki delujejo po principu ohlajanja že tako hladnega zunanjega zraka. Izvajalec na vašem vrtu ali dvorišču postavi zunanjo enoto, ki črpa toploto iz zraka, jo prenaša na hladilno sredstvo (plin), ta pa v notranjo enoto, ki s to toploto ogreva vaš dom. Toplotne črpalke zrak-voda so razmeroma enostavne za vgradnjo in so z vidika začetne investicije precej ugodne, a se morate zavedati njihovih omejitev, predvsem manj učinkovitega delovanja in krajše življenjske dobe.


Dolgoročno najboljša izbira za vaš dom je geotermalna toplotna črpalka.

ZAKAJ JE GEOTERMALNA TOPLOTNA ČRPALKA NAJBOLJŠA IZBIRA ZA VAS?
Prihranki
Prihranki
Študije kažejo, da geotermalne toplotne črpalke porabijo od 30 do 40 % manj energije v primerjavi z zračnimi toplotnimi črpalkami, kar pomeni, da so prihranki do 50 % višji, kot pri zračnih toplotnih črpalkah.
Učinkovitost
Učinkovitost
Največja prednost geotermalne toplotne črpalke je njena neverjetna učinkovitost, ki znaša kar do 615 %! To pomeni, da za vsako porabljeno enoto električne energije ustvari kar 6,15 enote toplotne energije. Na ta način lahko prihranite kar do 85 % pri stroških ogrevanja!
Estetika
Učinkovitost
Geotermalna toplotna črpalka nima zunanje enote, kar pomeni, da okolica vašega doma tudi po vgradnji toplotne črpalke ostane prav takšna, kot ste je vajeni.
Življenska doba
Življenska doba
Življenjska doba podzemnega zbiralnika energije (geosonde) je praktično neomejena, same naprave – geotermalne toplotne črpalke pa brez težav delujejo v povprečju kar 20 do 30 let! Življenjska doba klasičnih (zračnih) toplotnih črpalk v povprečju znaša 10 do 15 let.
Vroča voda
Vroča voda
Morda najbolj podcenjena prednost geotermalne črpalke je praktično neomejena količina tople sanitarne vode, ki je vedno na voljo. Hkrati bi lahko odprli vse pipe v hiši, pa vroče vode ne bi zmanjkalo. Tudi na vrhuncu zime lahko geotermalna črpalka s tehnologijo izkoriščanja vroče pare z lahkoto ogreje vodo tudi do temperature 80 °C.
Naravno hlajenje
Naravno hlajenje
Geotermalna toplotna črpalka je edini ogrevalni sistem, ki omogoča naravno ali pasivno hlajenje. Slednje je praktično brezplačno, saj za ohlajanje prostorov ne potrebuje delovanja kompresorja, temveč toploto iz prostorov enostavno odvaja pod zemljo in s tem regenerira geosondo, ki deluje kot podzemna baterija in shrani toploto za uporabo pri ogrevanju pozimi.
Thermia
Najbolj učinkovito ogrevanje
Vas zanima več o geotermalnih toplotnih črpalkah?
Za več informacij in predstavitev geotermalnih črpalk obiščite našo spletno stran.
Nadaljuj na spletno stran Geotermalna
Vsaka stavba je edinstvena in samo na podlagi podatkov o nepremičnini lahko pripravimo natančen izračun in individualno ponudbo za vas. Sporočite nam ključne podatke o vaši nepremičnini in poslali vam bomo podroben predlog investicije ter vam svetovali pri izbiri.