Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Blog in novice geotermalnih toplotnih črpalk Thermia

← Nazaj na prejšnjo stran

19. 09. 2020 19:44 / 4 min branja

Zakaj je geotermalna toplotna črpalka prava izbira za novogradnje?

Gradnja družinske hiše je za mnoge največja in najpomembnejša investicija v življenju. Pred pričetkom čakajo investitorja temeljita priprava in načrtovanje, spoznavanje materialov in rešitev in sprejemanje številnih malih in velikih odločitev. Ena od teh je izbira rešitve za ustvarjanje udobne notranje klime. Predstavljamo prednosti geotermalne toplotne črpalke za ustvarjanje udobne notranje klime v novogradnji.

Popolno udobje skozi vse leto

Geotermalna toplotna črpalka zagotavlja družini v novozgrajeni hiši popolno udobje bivanja v hiši skozi vse leto in to pri najnižjih možnih stroških obratovanja. To pomeni energijsko učinkovito ogrevanje pozimi, prijetno in skoraj brezplačno naravno hlajenje v vročih poletnih dneh ter obilo vroče sanitarne vode skozi vse leto. Uporabniku ni potrebno razmišljati o vklopu ali izklopu posamezne funkcije ter skrbeti za nadzor in vzdrževanje več različnih sistemov – toplotna črpalka samostojno nadzira svoje delovanje tako, da so uporabnikom zagotovljeni idealni bivanjski pogoji.

Ker je temperatura v zemlji skozi vse leto približno 10°C, ima geotermalna toplotna črpalka tako poleti, kot pozimi izjemno ugodne pogoje za zagotavljanje udobja v hiši

Minimalni prostor za vgradnjo

Vsi sestavni deli, potrebni za ogrevanje, hlajenje in pripravo vroče vode so vključeni v eni napravi, veliki kot hladilnik. Toplotna črpalka je med delovanjem skoraj neslišna, nove tehnologije omogočajo tudi skoraj neslišno delovanje, okoli 20 dB, kar je tišje od šepeta. To pomeni, da ni potrebno predvideti ločenega prostora zanjo. Vgrajena jo lahko v pralnico ali shrambo, na hodnik, v welness prostor, lahko je integrirana v mizarsko izdelane elemente kjerkoli v hiši.

Brez vidnih delov zunaj hiše

Za razliko od večine sistemov, geotermalna toplotna črpalka nima vidnih delov na ali ob hiši. Vse, kar je zunaj hiše, je pod zemljo – izvrtina z vgrajeno geosondo in podzemna povezava v hišo. Torej prav nobenega elementa, ki bi vas spominjal na to, da se ogrevate s toplotno črpalko. Lastnik ima proste roke pri urejanju okolice, poti okrog hiše so proste, v okolico ne oddaja nobenega hrupa. To je izjemno pomembno, kadar hiša stoji na manjši parceli, v urbanem okolju ali v naselju novih hiš. Hkrati je na dolgi rok popolnoma varno, saj ni možnosti poškodbe ali odtujitve sestavnih delov.

Dolgotrajno zanesljivo delovanje

Geotermalna toplotna črpalka je v svoji zasnovi izjemno preprosta naprava. Vsebuje kompresor, boljše naprave imajo hitrostno prilagodljivega, toplotni prenosnik in obtočni črpalki za ogrevalni in hladilni krog, grelnik sanitarne vode in opcijsko vgrajeno opremo za naravno hlajenje – dodatni prenosnik in regulacijske ventile. Deluje v stabilnem delovnem okolju, znotraj hiše in tudi temperaturni režimi so stabilni, tako na hladni kot topli strani. Vse to zagotavlja delovanje z minimalnimi stresi na sestavne dele in s tem toplotni črpalki dolgo življenjsko dobo. Toplotna črpalka skozi življenjsko dobo tudi ne izgublja na moči ali učinkovitosti, tako ima naložba visoko stopnjo prihrankov skozi celo življenjsko dobo, ki je po izkušnjah med 20 in 30 let za toplotno črpalko in vsaj 50 let za geosondo, toliko stare so najstarejše geosonde, ki še danes brezhibno prenašajo energijo.

Geotermalna toplotna črpalka zavzame le 0,5m2 prostora v hiši, umestite jo lahko v praktično kateri prostor

Najnižji strošek lastništva

Za investitorja je ključna informacija za odločanje o investiciji ne le vrednost investicije ter mesečni ali letni strošek energije, temveč skupni strošek lastništva, torej seštevek vseh stroškov v življenjski dobi. Čeprav je investicija v toplotno črpalko z geosondo nekoliko višja, uporabniku omogoči številne koristi. Ob upoštevanju vseh dejstev je skupni strošek lastništva geotermalne toplotne črpalke občutno nižji od alternativnih rešitev. To pomeni da je seštevek računa za energijo in financiranje investicije najnižji na mesečni ali letni ravni. Medtem, ko bo v roku 10-15 let lastnik zračne toplotne črpalke ali drugega sistema na biomaso ali fosilna goriva že razmišljal o zamenjavi sistema, bo uporabnik geotermalne toplotne črpalke še približno enkrat dlje užival koristi prvotne investicije. In to je za družino, ki si je zgradila svoj novi dom najpomembneje – trajno in brezskrbno udobje dan za dnem, leto za letom.
Geotermalna toplotna črpalka ima ob upoštevanju vseh stroškov v življenjski dobi sistema najnižji skupni strošek lastništva

Naravno hlajenje – edinstvena prednost geotermalne toplotne črpalke

Geotermalna toplotna črpalka je edina rešitev, ki omogoča naravno hlajenje v vročih poletnih dneh. Naravno hlajenje pomeni neposreden prenos toplote iz hiše v zemljo in hladu iz zemlje nazaj v hišo. Temperatura kamnin pod zemljo je namreč vse leto okoli 10°C, kar je povsem primerno za udobno hlajenje prostorov. Pri naravnem hlajenju delovanje kompresorja ni potrebno, kot pri zračnih toplotnih črpalkah ali klima napravah – deluje le obtočna črpalka z močjo nekaj 10 vatov. Tako je učinkovitost hlajenja nekaj 10-krat višja kot s klasično klimo, hlad pa se distribuira po vsej hiši preko ploskovnega sistema - talno, stensko ali stropno ogrevanje oziroma preko ventilatorskih konvektorjev, ki so videti in delujejo na podoben princip kot notranja enota klimatske naprave. To je dodatna prednost, katere so deležni le lastniki geotermalne toplotne črpalke – prijetno ohlajen dom pri zanemarljivo nizkih stroških energije in s tem maksimalno udobje skozi vse leto.